קליניקה לרפואה מסורתית לילדים ומבוגרים

peaceful

center

peaceful

center

קרוהן

מחלות מעיים-קרוהן

מהי מחלת קרוהן?

מחלת קרוהן היא מחלה כרונית שיכולה לערב את כל חלקי מערכת העיכול מהפה ועד פי הטבעת.
לרוב המחלה תופיע בחיבור שבין המעי הדק לגס אבל ישנם אפיונים רבים לקרוהן ואצל כל אחד המחלה באה לידי ביטוי בעוצמה שונה ובאופן שונה. מחלה חסימתית לעומת מחלה פיסטולרית, לדוגמא. חומרת המחלה כמובן קובעת את סוג הטיפול התרופתי והטיפול בכלל.
עד היום סבורים שהסיבה להתפרצות המחלה היא שהגוף שלנו תוקף את תאי מערכת העיכול ומייצר דלקת אוטואימונית.
במחקרים האחרונים ניתן לראות דעות חדשות או יותר נכון מחקר מעמיק יותר על סיבת התקיפה העצמית הזאת.

קצת על מה שקורה בתוך המעי.

דופן המעי שלנו עטוף בשכבת רירית עבה שיש לה תפקידים רבים, אחד התפקידים שלה הוא לשמור על שלמות תאי המעי.

הרירית בעצם מונעת מכל תכולת המעי לבוא במגע ישיר עם המעי, בין אם זה מזון חצי מעוכל או חיידקים שנמצאים שם באופן קבוע וגם כאלה שיכולים להיכנס לגוף יחד עם האוכל. הרירית משמשת סוג של מחסום שיודע מה צריך להסתנן דרכו ומה לא. מחסומים כאלה קיימים במספר מקומות בגוף שלנו, זו המצאה גאונית של הגוף להתמודד עם הסביבה הלא רצויה.

כאשר חיידקים פתוגניים(מחוללי מחלה) חודרים את הרירית הם מייצרים דלקת כרונית בתאי המעי(אפיטל) ומשם הדרך למגוון התסמינים הקשים של המחלה זה רק עניין של זמן. מצב זה אגב שמכונה מעי דליף מקושר היום למגוון הפרעות ומצבים דלקתיים ולא רק למחלות מעי.

הסיבות עוד לא לגמרי ברורות, אך בשנים האחרונות מקשרים את העלייה בתחלואה במחלת קרוהן ומחלות מעי אחרות בשינוי התזונתי בעולם המערבי. במילים אחרות, משהו בתזונה שלנו היום פוגע ברירית וגורם לה להיות חדירה לכל מי שרק רוצה להגיע או לגמרי במקרה עובר במעמקי המעי.

מחלות מעיים-קרוהן

מהם תסמיני המחלה?

מחלקת קרוהן מתחילה במערכת עיכול אבל לעיתים פוגעת במגוון מערכות נוספות בגוף.

 התסמינים של מערכת העיכול יכולים לנוע מ:

  • שלשולים
  • תכיפות ודחיפות במתן צואה ולפעמים אף בריחת צואה
  • כאבי בטן חזקים
  • ירידה במשקל
  • אפטות
  • בחילות והקאות
  • צרבות
  • גזים ונפיחות בטנית כתוצאה מעיכול לקוי שהוא אחת התוצאות של הדלקת

מערכות גוף נוספות שנפגעות לא מעט הם:

  • העיניים- דלקות עיניים כמו אובאיטיס
  • מפרקים
  • נפוץ מאוד לראות מעורבות עורית כמו פסוריאזיס, אקזמה, אריטמה נודוזום ועוד.

קרוהן – טיפול כיום:

הטיפול העיקרי היום הוא טיפול תרופתי עם רשת רחבה של תרופות אימונו סופרסיביות או במילים פשוטות טיפול תרופתי שמטרתו להחליש את המערכת החיסון שלנו ועל ידי כך לשלוט בעוצמת הדלקת, כי הרי אמרנו שבשורה התחתונה הגוף הוא שתוקף את תאי המעי.

במקרים של התלקחות המחלה לפעמים יש צורך בטיפול סטרואידלי  או אנטיביוטי לפרק זמן קצר.

למה למרות הטיפול התרופתי לא תמיד המחלה שקטה ומה עוד כדאי לדעת?

מחלות מעיים-קרוהן

אם נצא רגע מהמושגים הרפואיים, ונתבונן על המחלה הזו ועל המיקום שלה נגלה שיש כאן פיספוס מאוד גדול.

המחלה היא לאורך מערכת העיכול. הדבר שפוגש במערכת העיכול על בסיס יומי הוא המזון.

לא סתם בעשורים האחרונים העלייה בחולים במחלת קרוהן ומחלות מעי נוספות נסקה. באופן מפתיע במקביל לשינויים מהותיים שעובר התפריט המערבי שעליו אנחנו מתבססים.

האינטואיציה הכי פשוטה אומרת שאם המחלה היא במערכת העיכול יש לשים לב למה שאנחנו מכניסים לפה.

לצערי הנושא הזה בתחום הרפואה המערבית עוד בחיתוליו.

בשנה האחרונה יצא מחקר ראשון מסוגו על טיפול בהתלקחות מחלת קרוהן בילדים ע"י שינוי תזונתי בלבד והפלא הוא, ששינוי נכון משפיע על המחלה בדיוק כמו מתן סטרואידים, רק כמובן בלי כל תופעות הלוואי הנלוות.

מחקר זה משמח אותי מאוד, סוף סוף מסתכלים על המחלה לא רק מנקודת מבט של דיכוי מערכות הגוף אלא דרך שינוי המיקרופלורה (מאזן החיידקים במעי) שכמובן משתנה על פי מה שאנחנו אוכלים.

כל כך הגיוני וכל כך פשוט.

איך רפואה מסורתית מסתכלת על קרוהן

ההסתכלות על מחלת קרוהן היא מצד אחד פשוטה מצד שני מעט מורכבת. מערכת העיכול שמשתייכת לאלמנט האדמה ברפואה הסינית היא זאת שנפגעת. אבל, למה זה קורה למישהו אחד ולאחר לא ואיך המחלה שלו באה לידי ביטוי ,עושים את התמונה למורכבת יותר.

בטיפול אני משתמשת בשלוש כלים ולכל אחד יש את התפקיד שלו.

דיקור סיני– מווסת מאוד יפה את המצב הדלקתי, תוך הבנה מה שורש הבעיה (מערב לתזונה כמובן) וטיפול דרך השורש

צמחי מרפא– בעיני תרופה לכל דבר, והרבה פעמים שילוב עם התרופות שאותן נוטל המטופל מביאים לתוצאות נפלאות שניתן לראות לא רק על פי הדיווח של המטופל אלא כמובן עפ"י שינוי בבדיקות דם, בדיקות צואה, אנדוסקופיה ועוד.

תזונה מסורתית– אין לי מטופל אחד בקליניקה עם מחלת מעי דלקתית שלא מקבל הדרכת תזונה מלאה ומקיפה. בעיני זו התרופה העיקרית, שילוב הכלים הנוספים כמו דיקור סיני וצמחי מרפא הוא חשוב מאין כמוהו אבל קודם כל, מה שאנחנו אוכלים.

 זה השינוי הכי מתבקש, הכי נכון, הכי זול (כי אנחנו בלאו הכי אוכלים כל יום) ונכון בעיני גם לטווח הרחוק.

 כמו שאמרתי הקשר בין האוכל המתועש שלנו לעליה בתחלואה במחלות מסוג זה הוא דיי ברור.

התזונה מותאמת לאבחנת המטופל, תוך דגש חשוב לשלב המחלה בו הוא נמצא, האם הגיע במצב של התקלחות המחלה או במצב של רמיסייה (מחלה לא פעילה).

מה עושים בקליניקה?

מחלות מעיים-קרוהן

אחרי התשאול הראשוני שאני עוברת עם המטופל, אנחנו יוצאים לדרך. חשוב לתאם ציפיות ולהבין שלרוב יש דרך לעבור כדי לראות תוצאות. מחלה כרונית זה לא צינון והרבה גם תלוי באיזה מצב המטופל הגיע לקליניקה.

בשלב הראשוני אנחנו עוברים על התפריט הקיים של המטופל ועושים בו שינויים ראשוניים. כל אחד בשלב בו הוא נמצא.

בבניית התפריט אני תמיד הולכת עם הקצב של המטופל, מניסיוני אני יודעת שאחד הדברים שהכי קשה לנו לשנות הוא האוכל שלנו, יש לנו יותר מדי סנטימנטים אליו ולכן צריך להתייחס לשינויים האלה בכבוד.

בשלב השני אנחנו בונים תוכנית טיפול עם הכלים הנוספים שהם הדיקור וצמחי המרפא. חשוב לי מאוד שהמטופל שלי יהיה במעקב אצל גסטרואנטרולוג וכך נוכל לעקוב בבטחה בשינויים המיוחלים תוך כדי התמקדות בבדיקות דם, בדיקות צואה, מדדי דלקת וכו'.

סיפור מקרה לסיכום

לפני כשנתיים הגיע אלי בחור צעיר בן 32, ברקע מחלת קרוהן כ-5 שנים עם מעורבות עורית. כרגע מטופל בסטלרה והמחלה עדיין פעילה. מתפקד ביום יום אבל רזה, בדיקות דם מראות על מדדי דלקת גבוהים, יציאות רכות 2-3 ביום, מעט כאבי בטן.

בתשאול סיפר שניסה בעבר דיאטות כאלה ואחרות אבל לא ראה שינוי וגם היה לו קשה מאוד להתמיד.

רוצה לציין: ידוע לי שרוב המטופלים שמגיעים לטיפול ברפואה מסורתית מתחלקים ל-2 קבוצות, כאלה שניסו כל דיאטה אפשרית אבל מצב המחלה לא השתנה או לחלופין כאלה ששמעו מהרופא שאין סיבה לשינוי של ממש ולכן בעיניהם עוד אין קשר ממשי בין התזונה למצב המחלה.

בחזרה לבחור הצעיר, התאמנו תפריט ראשון, מלווה במתכונים מתאימים, נעזרנו באשתו הבשלנית ובמקביל התחלנו טיפול בדיקור ושיאצו אחת לשבועיים. התוצאות לא איחרו לבוא ואיתן גם התאבון והאמונה בכך שאנחנו בדרך הנכונה. לאחר 3 חודשים בהם הצליח להתמיד בתפריט החדש הוספנו צמחי מרפא ובמקביל ביצע את בדיקות הדם הראשונות מאז שהיה אצלי.

ראינו תחילתה של תנועה, מדדי הדלקת עדיין לא היו מספיק טובים אבל ירדו משמעותית מהבדיקות איתן הגיע, לכן החלטנו לתת לזה עוד מספר חודשים ואז לבצע בדיקת צואה קלפרוטקטין(מראה מדדי דלקת ספציפיים לדלקת במעי).

לאחר 8 חודשים של טיפול הדוק, עם השקעה מלאה מצידו בכל מה שתלוי בו בהצלחת הטיפול ואני בחלק שלי, מדדי הדלקת התאזנו, יציאות פחתו ל1-2 ביום במרקם תקין, ללא כאבי בטן.

היום המצב ממשיך להיות מאוזן. אנחנו נפגשים אחת לחודש על מנת לשמר את מה שהשגנו, ולאט לאט להרחיב ולגוון את התפריט ולהתאים אותו למצב הנוכחי של המעי.

IBD

מחלות מעיים -IBD
מעי רגיז - IBS
קוליטיס
אלמנט עיצובי

השאירו פרטים

לקבלת פרטים לגבי הטיפול מלאו את הטופס