קליניקה לרפואה מסורתית לילדים ומבוגרים

peaceful

center

peaceful

center

מה עובר עלינו בעונת מעבר?

רפואה סינית בקריית אונו

סתיו הוא עונת מעבר בטבע אך יש לא מעט שיגידו שזהו זמן טוב לקחת פסק זמן עבור עצמנו   

עונת מעבר

בארצנו הקטנטונת לא מתקיימות עונות מעבר ממשיות ואנו מתקשים להרגיש הבדל ניכר בין החורף לסתיו (או בין האביב לקיץ), אך חשוב שנדע כי כל עונה טומנת בתוכה אנרגטיקה שונה ומיוחדת. מי מכם שמתחיל להרגיש מעט שונה לקראת סוף ספטמבר ועוד לא יודע בדיוק לנסח את ההרגשה המשונה הזו, תרשו לי להזכיר לכם שכל אדם הוא עוד ישות של הטבע. גופנו מרגיש ומשתנה בהתאם למה שקורה מחוץ לחלון, בדיוק כמו שהעץ וחתול הרחוב מגיבים לשינויי מזג האוויר.

הפילוסופיה הסינית

עונת מעבר

הפילוסופיה מאחורי הרפואה הסינית נבנתה דרך התבוננות של אלפי שנים בטבע ובאדם כחלק ממנה. חכמי סין ראו איך האדם חווה בגופו ובנפשו שינויים במהלך השנה יחד עם המעבר בין העונות. זוהי תנועה הדרגתית מתמדת שמתרחשת בתוכנו ויש לה ביטוי פיזי ונפשי.

חכמים אלו הצליחו להבחין לפי מזג האוויר מתי איברים מסוימים מתחזקים או נחלשים, מתי יופיעו מחלות מסוימות ותחושות פיזיות שונות ואצל מי, מתי כדאי לאכול מזון מסוים או אחר, וכן מתי אנשים הופכים להיות מכונסים ושקטים או סוחפים ופתוחים.השפה הבסיסית ביותר שבה מתארים הסינים את כל ההתרחשויות בטבע ובגוף האדם היא שפת היין והיאנג.

היין והיאנג הם כוחות מנוגדים מטבעם. היין הוא חומר קר, דחוס, מזין, איטי ויורד כלפי מטה, לעומתו היאנג הוא חם, מהיר, אוורירי, מניע תהליכים ועולה כלפי מעלה.

כל תנועה בטבע ניתן להסביר דרך היחסים בין כוחות אלה, אשר ביניהם מתקיימת תנועה מתמדת שלא פוסקת לרגע. ניתן להתבונן בתנועה זו במעברי העונות, שינויים גופניים, תכונות אופי, ביטוי של מחלה מסוימת ובעצם בכל תהליך ותופעה בטבע. אלו אמנם שני כוחות מנוגדים אך הם פועלים ונמצאים יחד בכל תהליך שקורה. הם תמיד ישאפו לאיזון בניהם שהוא, למעשה, בלתי מושג. (שמתי את הציור הכי בנאלי אבל יש כל מיני יפים, מה שתחליטי)

עונת הסתיו

עונת מעבר

עונת הסתיו היא עונת מעבר בין הקיץ (שיא היאנג- חם, תנועה מהירה החוצה) והחורף (קר-איטי, תנועה פנימה, תנועה בנסתר). זוהי העונה בה אנו מכינים את עצמנו כמו הדובים ושאר בעלי החיים לחורף הקרב ובא. החקלאים, לדוגמא, מעבדים את האדמה וזורעים מחדש לקראת האביב. בכפרים מכינים את העצים להסקה, תופרים בגדים חמים ומצטיידים בשימורים לחורף.

מה הרפואה הסינית אומרת על הסתיו?

הרפואה הסינית מאמינה כי זוהי תקופה של חשבון נפש (לא סתם יום הכיפורים נופל על ימים אלו).

לאט לאט מסכמים את הקיץ המטורף שנגמר, מאחסנים את כל האירועים, מתבוננים במה שהיה.

האלמנט המאפיין את עונת הסתיו הוא אלמנט המתכת.

עונת מעבר

אלמנט המתכת מכיל בתוכו שני איברים- הריאות והמעי הגס.

לכאורה שני איברים שנראה כי אין ביניהם כל קשר אך מיד תבינו את הדינמיקה המעניינת ביניהם. הריאות בשעון הסיני קיבלו את השעות 3 עד 5 בבוק

ר ואילו המעי הגס את השעות 5 עד 7 בבוקר. ניתן לראות כי לפי השעון, המעי הגס מגיע מיד לאחר הריאות. למעשה דרך הריאות אנחנו נושמים אוויר טהור מוקדם בבוקר, יחד עם הזריחה, ודרך המעי הגס אנו מוציאים את כל הפסולת הגשמית. אין לנו מקום להכניס אוויר אם אנחנו לא יודעים גם לשחרר את הפסולת, וזה נכון גם לגבי פסולת רגשית שנאגרה במהלך השנה.

היכולת שלנו לשחרר אותה היא שתיתן את תחושת ההקלה והקבלה מחדש על פני הריק שנוצר.

עונת מעבר

מצד שני, אם הרבה רגשות תקועים באזור בית החזה, קשה יהיה לריאות לנשום לרווחה והתנועה

לא תעבור חלק לעבר המעי הגס, התוצאה תהיה חומרית- עצירות.

מה קורה בגופנו בעונת הסתיו?

זוהי עונה שבה העומס על הריאות גובר והרוח קרירה ויבשה יותר. בעלי הריאות החלשות ירגישו פתאום קושי לנשום עמוק בערבים, אולי אפילו קוצר נשימה, יובש בעור והתחלה של הצטננות. חשוב לשים לב גם למערכת העיכול שלנו, הימים הופכים קרים יותר, אנחנו שותים פחות ופחות, היובש משתלט גם על המעי הגס ואנחנו מוצאים את עצמנו עם עצירות.

יהיו כאלה שייהנו דווקא בעונה הזו. אנשים שסובלים ביום יום מליחה לבנה שופעת ירגישו שיש פחות גודש וליחה. הרווחתם.

אז איך נכין את עצמנו לעונת הסתיו הקרובה:

  • תורידו קצב– לא סתם היום מתקצר ופתאום אנחנו מרגישים מעט איטיים יותר. זה בסדר, אל תתנגדו לתחושות האלה, חבקו אותן. תבחרו לבלות ערב בבית עם סרט או ספר טוב ולא עוד בר רועש. הגוף שלכם מבקש את הזמן הזה לעצמו, קבלו זאת באהבה.
  • חממו את הגוף עם שינוי תזונתי קל– תתחילו להחליף את סלטי הקיץ הקרים במזון מחמם יותר. לדוגמא, ירקות בתנור או ירקות שהוקפצו כמה דקות על מחבת.
  • תוסיפו תבלינים לתזונה היומית– תבלינים מעט מחממים וארומטיים. אלו יכולים להיות למשל שני תרמילי הל לקפה של הבוקר, תה עם מקל קינמון או ציפורן ותבשילים עם תוספת של ג'ינג'ר או קצת פלפל אדום.
  • תתחילו לשלב מרקיםכל מרק שאתם אוהבים, לפחות 3-4 פעמים בשבוע. ניתן לתבל את המרקים בחווייג', קארי, או כל שילוב תבלינים אחר המועדף עליכם.
  • נשמו היטב וחזקו את הריאות– ניתן לבצע כל תרגיל שאתם מכירים מעולם היוגה או ממקום אחר. למי שלא מכיר תרגיל כזה אני אמליץ לכם על תרגיל נחמד לחיזוק הריאות וגם לשחרור אזור בית החזה אם תקועים שם עוד רגשות שלא הצלחתם לשחרר.

לסיכום

אנחנו חלק בלתי נפרד מהטבע. גורמים רבים משפיעים על האדם לאורך היום ולאורך השנה, ביניהם העונות. תתחילו להקשיב לגוף שלכם ושימו לב לכל שינוי, לרוב הגוף מרמז לנו בצורה יפה ומדויקת מה הוא צריך מאיתנו. אנחנו לא נלחמים בצרכים אלו, אלא מקבלים אותם ומוצאים דרכים להעניק אותם לגוף שלנו, כדי שכל שינוי יעבור עלינו בהצלחה וללא מתח ואי נוחות מיותרים. סתיו שמח 🙂

מסנן מאמרים

IBD- מחלות מעיים
אורך חיים בריא
טיפול בילד/ה
טיפול בנשים
טיפול בצמחי מרפא
רפואה מסורתית
תזונה

מאמרים נוספים

PFAPA (פיפאפה)
PFAPA מה זה?
רפלוקס אצל תינוקות_Gastro-Esophageal Reflux
רפלוקס בתינוקות Gastro-Esophageal Reflux
אטופיק דרמטיטיס_אסתמה של העור
אסתמה של העור(אטופיק דרמטיטיס)
תמונה ראשית הפרעות קשב וריכוז ADHD
בעיות קשב וריכוז והקשר לארוחת הבוקר
דלקות אוזניים תמונה ראשית
דלקת אוזניים אצל ילדים ותינוקות
תזונה ותרבות השפע
עידן השפע התזונתי, אמת או שקר?
רפואה אינטגרטיבית
רפואה אינטגרטיבית - השילוב המנצח
סטרס טיפול
הצילו ! אני בסטרס
מניעת מחלות חורף
מניעת מחלות חורף המלצות וטיפים
לגדל ילד בריא
לגדל ילד בריא-ארוחת בוקר
אלמנט עיצובי

השאירו פרטים

לקבלת פרטים לגבי הטיפול מלאו את הטופס